MENÜ

Taraczközi-féle rajzteszt

 

A rajz az ember egyik legősibb kifejezési eszköze. Nem is hinnénk, hogy csupán egy egyszerű kis firka mi mindent elárul az „alkotójáról”. Az ember, amit lerajzol, azzal nemcsak az érzéseit, gondolatait, fantáziáját, félelmeit, vágyait, stb. vetíti ki, hanem mindazt a belső magot kifejezésre juttatja az általa megalkotott vonalakkal, amit talán önmaga sem tud még szavakkal sem megfogalmazni, mert sok minden a tudattalanból tör fel ilyenkor. Valójában a rajz nem más, mint saját testünk-lelkünk-gondolataink tükörképe. Vagyis az egész személyiségünk benne rejlik egy „egyszerű” kis rajzban.

Hogyan lehet ebből olvasni és összerakni a képet akár önmagunk számára? Többféle rajztesztet ismerhetünk, ezek közül a legismertebbek a fa-, arc-, ember-, ház-, családrajzok, stb. Egyre több területen alkalmazzák a rajzteszteket, hiszen ezek jelentőségét a pszichológia is felismerte.

Dr. Taraczközi István orvos-természetgyógyász által kifejlesztett hatmotívumos rajzteszt

(fa-ház-út-kerítés-nap-kígyó) elsősorban a gyógyítás szolgálatában áll. Az így elkészített rajz nem más, mint „tényfeltáró” diagnózis, a terápiás kommunikáció egy része. Aki rajzol, azon kívül, hogy kifejezi magát vele, egyben üzen is a rajzát elemzőnek, és választ vár az adott helyzetre.  A holisztikus természetgyógyászati szemléletnek megfelelően a Taraczközi-módszer testi és lelki problémák diagnosztizálására is alkalmas egyben.

Miből áll a komplex vizsgálati módszer lényege? Egy sima A/4-es lapra az alábbiakat kell lerajzolni minden megkötés nélkül: fa-ház-út-kerítés-nap-kígyó. Bármilyen módszerrel, bármit, bárhova le lehet rajzolni. A rajzoltatáson kívül más vizsgálati módszerrel is meg lehet erősíteni a kapott „diagnózist”. Használhatjuk a grafológiát, mint megerősítő módszert, de a rajztesztet ki lehet egészíteni más diagnosztikus eszközzel, ami a rajzoló személyiségét, állapotát még jobban kifejezésre juttatja (bioenergetikai, íriszdiagnosztikai kontrollok).

Az elkészült rajzról az elemzés az egyes motívumok szimbolikus jelentéstartama alapján történik. Egyes szimbólumok erőteljes jelentéssel és dominánsan hathatnak egy-egy rajzban, de csupán ezek jelentéséből még nem következtethetünk teljes bizonyossággal mindenre. Az egyes motívumok, azok elhelyezkedése, térbeli ábrázolása, egymáshoz való viszonya, a konkrét motívumokon belüli elváltozások, ezek megerősítése más jellel, az egész rajz komplex vizsgálata adja meg a még mindig nem végső, de merőben átfogó vizsgálati eredményt.

A Taraczközi-féle módszer lényege, hogy mindig együtt, közös megbeszéléssel, feltárással és végül tanácsadással társul a rajzelemzés. Ez adja a módszer gyógyító jellegét. Azzal, hogy a vizsgált személynél a problémája tudatosul, (akár pszichés, akár organikus eredetű betegségre utaló jelre lelünk a rajzban), és ez megfogalmazásra is kerül, ez önmagában gyógyít.  

 

Taraczközi-féle rajzteszt elemzése:     BERÉNYI IBOLYA      

                                                          grafológia-terápia, Taraczközi-féle rajzteszt, enneagram

                                                          +36/20/386-1706
                                                          berenyi.ibolya@freemail.hu

                                                          berenyi.ibolya@hotmail.hu

                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet