MENÜ

ENNEAGRAM

 

Mindenki boldog akar lenni!
Miért van az, hogy valójában olyan kevesek boldogok?
Kinek mit jelent a boldogság?


A legszélsőségesebb megnyilvánulások is visszavezethetők a boldogság utáni emberi vágyra.
A Szabadság megtapasztalása, áthaladás a Boldogságba, az önmagunk valódi azonosságának ismeretébe való belépés. A megszabadulás ajtaja mindenkiben nyitva van, és átmehet rajta. Az Enneagram egy Eszköz, térkép, amit bárki megtanulhat használni és Mindenki egyszerűen megérthet és alkalmazhat a Szabadság, a Boldogság eléréséhez.

Ez olyan típustan, amely az önismeret és mások megértésének egyedülálló rendszere. Az igazi önismeretünk, a karakterünkkel való szembenézéssel kezdődik, és ennek a megértésében segít az Enneagram.

A személyiségünk valójában egy álarc, a leghamisabb részünk. A személyiség kívülről ered, míg a karakter belülről. 
Megismerhetünk kilenc karaktert, megpillantjuk „lelki szemeinkkel” lelkünk „arcait”, amelyekben magunkra ismerhetünk. Az Enneagram nem skatulyáz be bennünket, csak megmutatja a skatulyát, amelyben már benne vagyunk, és az abból kivezető utat.

Ez az Eszköz rávilágít a karakter-fixációk gyerekkori gyökereire, kialakulásuk és működésük mechanizmusára. Rámutat, hogy ezek fejletlen és rögeszmés formájukban milyen kártékonyak, önmagunknak és másoknak is mennyi szenvedés okozói lehetnek.
Felvázolja a kibontakozás útját is: hogyan ismerjük fel magunkban a düh, a félelem vagy épp a kisebbrendűségi érzés által kiváltott hibás magatartásformákat és hogyan emelkedjünk fel azokon. Megmutatja, hogy hol vagyunk Most és Mivé válhatunk!

Ki is vagyok én? Erre keressük a választ. Majd mindenki felteszi ezt a kérdést legalább egyszer az életében magának. Kik vagyunk, miért születtünk erre a világra? Sokan próbálták ezt megfejteni, megfogalmazni. Van erre válasz? Miért ne lenne! De ki tudja ezt megadni nekem? Csakis én, saját magam. De azért az nem baj ugye, ha van néha egy kis segítségünk is az úton? Hisz mindnyájan egy úton haladunk. Az életünk útján, ami a saját kisebb-nagyobb akadályainkkal van kikövezve. Néha simán megyünk, tudjuk, mit akarunk, merre haladunk, sokszor eltévedünk, félünk, szomorúak, csalódottak, reménytelenek leszünk, de mindig felállunk, mert fel kell állni! És menni tovább. Tény, hogy egy jó kis túra előtt nem árt, ha tájékozódunk és tudjuk mi az útirány. De mindig jól jön egy kis segítség, egy térkép, ami útbaigazít, ami biztonságot adhat.

Sok tudni vágyó és tanító felállított már valamiféle világnézeti, filozófiai rendszert, amely az általuk ismert „valóság” lényegét írta le. Sokan tudni akarták, hogy kik vagyunk, honnan jövünk, hová megyünk, miért születünk és halunk meg, és egyáltalán, mi dolgunk a világban?

Mi is az emberi létezés? A lankadatlan tudásvágy és törekvés, hogy választ kapjanak ezekre a kérdésekre szülte meg az Enneagram tanítását is.  A valóságot kutatva sokan sokféle ismerethez jutottak, amely komoly tudást is magában foglalt. Az Enneagram egy olyan tudáskincs, amely olyan titkokkal van összeszőve, melybe évezredes megfigyelés, tanítás lakozik.

Mindnyájan úgy éljük az életünket, hogy sokszor azt sem tudjuk, mi a valóság. Az életünk egy álom talán vagy az álmainkban élünk igazán? Szeretnénk egy rossz álomból felébredni vagy egy igazán szépet álmodni? Nos, ÉBREDJÜNK FEL végre! Amíg csak úgy éljük az életünket, mint egy alvajáró, addig nem leszünk képesek meglátni a valóságot és kis esélyünk sincs a felébredésre. Ez az egész pedig egy olyan misztérium, mint a mindennapi élet ellentmondásai. Minél jobban próbálod magadról lefejteni a rétegeket, mind jobban „megismerni” saját önvalód, valójában egyre megfoghatatlanabb lesz minden, ami a Lényegről szól, vagyis önmagadról. Amikor már mindent lefejtettél magadról, eljutsz középre, nem találsz ott semmit! Ez az a hely, amit a Buddhisták tértől, időtől, anyagtól, energiától független, meg nem születettnek hívnak. Amikor az Egónk rétegeit egymásról lehántjuk, eljutunk végül a kiindulópontra. Otthon vagyunk!

Gondolatainkat, érzéseinket, viselkedésünket a maguk módján mind behatárolhatjuk, meghatározhatjuk. Ezért hajlamosak vagyunk arra, hogy saját magunkat gondolatainkkal, érzéseinkkel, viselkedésünkkel azonosítsuk. Bár vannak bizonyos szokások, viselkedési minták, hiedelmek, maszkok, amelyekkel mindig azonos módon közelítjük meg az élet különböző szituációit, és azt gondoljuk, hogy ezek mi vagyunk. Hogy EZEK vagyunk mi! Ez így nem igaz! Sokan önmagukat sem ismerik vagy félreismerik, éppen ezért saját típusukat sem tudják meghatározni. Amit ismerni vélünk magunkról vagy akár másokról, az egy felvett álarc, ami csak azt tükrözi, hogy milyennek szeretnénk mutatni magunkat. Ezzel szemben az Enneagram a tudatalattinknak azt a rétegét tárja elénk, írja le, ami a legerőteljesebben, a legdurvábban irányítja az életünket, többnyire anélkül, hogy ezt észrevennénk. És éppen ezt jelenti a tudatalatti, hogy bennünk van, de nem vagyunk tudatában. Pont ezért sértődnek meg sokan, amikor szembesítik őket a valódi típusukkal. Tükörbe nézel, és nem tetszik az arcod, akkor dobd el a tükröt?!

3 - 6 éves korig vagyunk azok, akik vagyunk, ténylegesen! Ha elmúltál 6 éves, az maradsz, aki most vagy, vagyis akivé lettél! Már nem változhatsz át valaki mássá, de az lehetsz, aki Valójában vagy, aminek születtél. Szabadon lehetsz önmagad, ha önmagad közvetlenül megtapasztalod és megvalósítod. A legtöbb ember soha nem nő fel erre a szintre és ez lesz szenvedéseinek egyik oka. Az Enneagram ehhez a felnövéshez ad segítséget, mint egy térkép, amit ha jól használsz, elvezet az utad céljához, a boldogsághoz, a szabadsághoz. Az Enneagram a megvilágosodás útjának a segítője.

 

Én fogom a tükröt, kérlek, nézz bele, és lásd meg az igazi Lényedet!

 

  

Elérhetőségeim:   BERÉNYI IBOLYA                 

                          +36/20/386-1706 
                           
www.grafologia.freewb.hu 

                           www.szem.freewb.hu

                           berenyi.ibolya@freemail.hu

                           berenyi.ibolya@hotmail.hu

                          

              

  

   

BOLDOG akarsz lenni?

  

 

 

 

 

Akkor légy SZABAD!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet